Eieren eten?

Veel kippen zijn door mensen doorgefokt op bepaalde eigenschappen. Iedereen kent wel de plofkippen, die zijn doorgefokt op een kort leven en maximale vleesproduktie. Ook legkippen zijn doorgefokt; in dit geval om in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk eieren te leggen. Niet alleen plofkippen, maar ook legkippen hebben ernstig te lijden van de gevolgen van het doorfokken.

Van nature legden kippen hooguit 20 eieren per jaar; deze eieren dienden voor de voortplanting en er werden alleen in het voorjaar één of twee nesten eieren gelegd en uitgebroed. Inmiddels zijn legkippen zo doorgefokt dat ze tegenwoordig meer dan 300 eieren per jaar leggen: elke dag een ei! Door het vele eieren leggen krijgt hun legapparaat veel meer te verduren dan natuurlijk is.

howmanyeggsZelfs als de kip een goed leven heeft, zijn veel kippen zo doorgefokt op eieren leggen – met de industriële legkip als extreem voorbeeld – dat ze lijden onder de gevolgen hiervan. Hun legapparaat bezwijkt op den duur aan het eieren leggen en het is de meest voorkomende doodsoorzaak van legkippen (naar schatting maar liefst 90% van de kippen die gered worden uit de industrie sterft hieraan).

Heel vaak gaat het bij deze legkippen mis bij de aansluiting van de eierstokken aan de eileiders en komt de eidooier (eicel) in de buik terecht in plaats van in de eileider. Als dit meerdere keren gebeurt gaan deze eieren rotten in de buikholte, wat vaak resulteert in een buikvliesontsteking (EYP oftewel Egg Yolk Peritonitis). EYP heeft als symptoom dat de buik van de kip enorm opzwelt, dit gaat vaak gepaard met o.a. ademhalingsklachten, omdat de organen van de kip in de verdrukking komen. Ook komt het vaak voor dat de schaalklier niet meer werkt en de kip windeieren gaat leggen. Ook ontstekingen aan de eileiders, tumoren in het legapparaat en prolapsen zijn enkele van de kwalen waarmee legkippen veel te maken krijgen.

De kippen bij ons zijn opgevangen na een leven in de eier-industrie; ze zijn gered op een leeftijd van ongeveer anderhalf jaar, wanneer ze zijn afgeschreven als legkip. De permanente bewoners van onze opvang hebben vrijwel allemaal al een keer in hun leven problemen gehad met hun eileiders. Soms starten deze problemen pas als de kip een paar jaar oud is, maar het gebeurt zeker ook op jongere leeftijd. Wanneer er niet wordt ingegrepen sterft de kip vaak een pijnlijke dood.

De nadelen van eieren uit de eier-industrie kent iedereen waarschijnlijk al en zullen we hier niet opsommen. Maar ook al heeft een kip een mooi leven en mag ze oud worden op de plek waar ze woont, het eieren leggen kan veel nare gevolgen voor hun lichaam hebben, zeker voor ex-legkippen. Omdat kippen veel voedingsstoffen verliezen door het eieren leggen, is het goed voor ze om ze hun eieren terug te voeren: bovendien vinden de meeste kippen dit heerlijk! Bij ons gaan alle gelegde eieren dus naar de kippen toe. (Eieren voeren kan door ze te koken en daarna te prakken – met schil en al – of te roerbakken. Eventueel opdienen met wat lijnzaad er door, wat ook heel gezond voor ze is.)

Voor de gezondheid van de legkip is het belangrijk dat ze stopt met eieren leggen. Wanneer problemen met het legapparaat van de kip zich voordoen is dit zelfs levensreddend. Dit kan door de kip een Suprelorin implantaat te geven. Zo’n implantaat werkt ongeveer op dezelfde manier als hormonale anticonceptie bij de mens en gaat de eisprong tegen, waardoor de kip (tijdelijk) geen eieren meer legt. We zien kippen opbloeien wanneer ze een implantaat krijgen: hun veren glanzen meer, hun pootjes krijgen meer kleur, hun lijfjes krijgen eindelijk rust van het eieren leggen. Implantaten hebben een beperkte werkingsduur en moeten elke paar maanden opnieuw worden gegeven.

Een ei leggen is dus zeker niet een onschuldig en moeiteloos iets voor de kip. Qua grootte is een ei leggen te vergelijken met een bevalling bij de mens. Op deze pagina (pas op, onsmakelijke beelden) is te zien dat mooie gladde eieren leggen helemaal niet vanzelfsprekend is.

Omdat wij inmiddels een flink aantal oudere legkippen in onze opvang hebben, zitten wij wekelijks wel met een kip bij de dierenarts vanwege ei-gerelateerde aandoeningen. Niet behandelen is voor ons geen optie! Meestal gaat het gelukkig om simpelweg het vernieuwen van een implantaat. Houdt hier rekening mee wanneer je kippen besluit te adopteren!

(Ook is steun voor onze opvang van harte welkom 🙂 )

Wil je meer weten? Op deze engelstalige pagina’s staat meer en uitgebreidere uitleg over de gevolgen van eieren leggen voor de gezondheid van de kip.

http://www.huffingtonpost.com/eggs-the-leading-cause-of-cancer-nobody-talks-about

http://freefromharm.org/eggs-what-are-you-really-eating/

http://peacefulprairie.org/backyard-eggs.html

http://www.microsanctuarymovement.org/hen-harbor-advocates-for-hormonal-implants-to-save-rescued-battery-cage-hens/