Kippen gedrag

Kippen uit de industrie hebben meestal niet of nauwelijks zon gezien of gescharreld in de aarde. Ze zullen vol overgave zonnebaden of rondscharrelen wanneer ze voor het eerst die mogelijkheid krijgen. Dit is prachtig om te zien. Soms weten ze nog niet zo goed hoe ze hun pootjes moeten gebruiken. Laat ze rustig wennen aan hun nieuwe omgeving. Veelal zijn kippen uit de industrie niet gewend om op stok te gaan; maak dan een warm bedje van stro of groen hooi in hun hok. Wanneer er nog andere kippen aanwezig zijn, leren ze vaak vanzelf van elkaar om op stok te gaan. Zo niet, dan is dat ook niet erg.

Het natuurlijk gedrag van kippen behelst een heel scala aan activiteiten. Wanneer ze de mogelijkheid daartoe hebben lopen ze graag te scharrelen, ze wroeten de aarde los op zoek naar wormen of insecten, ze pikken van gras, ze onderzoeken nieuwe dingen, ze poetsen hun veren, communiceren met elkaar, rennen, vliegen naar hoger gelegen objecten, jagen achter insecten aan, stofbadderen en maken nestjes van stro of ander materiaal. Het is belangrijk dat de omgeving van de kippen zodanig is ingericht dat ze veel kunnen ondernemen.

INTELLIGENTIE

Kippen zijn sociale dieren en hun intelligentie wordt nog steeds erg onderschat. Kippen hebben cognitieve eigenschappen die tot nu toe alleen aan mensen en andere primaten werden toegeschreven, zoals het anticiperen op de toekomst en het demonstreren van zelfbeheersing. Kippen streven daarbij honden en katten voorbij op verschillende complexe cognitieve eigenschappen. Kippen leren snel en kennen een complexe sociale organisatie; ze kunnen tot wel 100 verschillende individuen herkennen.

PIKORDE EN INTEGRATIE

De sociale structuur in een groep kippen uit zich in een pikorde. Vaak is deze complex en niet rechtlijnig. Wanneer er nieuwe kippen in een bestaande groep worden geplaatst, zullen de kippen onderling de structuur moeten bepalen. Vaak gaat dit vanzelf na enige tijd, maar je kunt het de nieuwe kippen makkelijker maken door ze met beleid te introduceren bij de rest. Het is altijd af te raden een enkele kip te introduceren bij een groep, of andersom.

Kippen die elkaar niet kennen, kunnen hardhandig met elkaar omgaan en elkaar tot bloedens toe verwonden. Het integreren van nieuwe kippen in een groep kan je geleidelijk doen, door ze eerst aan elkaar te laten wennen met gaas er tussen. Wanneer je kippen fysiek bij elkaar zet, ook na eventueel een gewenningsperiode met gaas ertussen, doe dit dan altijd ’s nachts of ’s avonds wanneer het helemaal donker is! Indien het mogelijk is, is het ook slim om de eerste introductie op neutraal terrein te laten plaatsvinden.

Wanneer je nieuwe kippen aan een bestaande groep hebt toegevoegd is het verstandig om ze eerst in de ren aan elkaar en aan hun nieuwe plek te laten wennen. Uiteraard moet deze ren groot genoeg zijn. Na een paar dagen kennen ze hun nieuwe plek en kan je ze voorzichtig loslaten. Wanneer je de kippen dagelijks trakteert op iets lekkers, kan je ze de eerste keer bijvoorbeeld een uur voor hun dagelijkse traktatie loslaten, zodat ze weer terug komen naar het hok. Elke dag kan je ze zo een stukje langer loslaten, tot ze helemaal gewend zijn en de weg weten.

WEL OF GEEN HAAN

Een haan bij je groep kippen kan prettig zijn voor de kippen: een haan beschermt de kippen en houdt de groep bij elkaar. Houd er wel rekening mee dat een haan kraait en hier ’s ochtends al heel vroeg mee begint: op nogal wat plaatsen kan dit problemen geven met buren. Check dit vantevoren heel goed!

Om misverstanden te voorkomen: de aanwezigheid van een haan zorgt niet automatisch voor kuikens: daarvoor moet een kip eerst broeds worden en de kans krijgen de eieren uit te broeden. Ex legkippen worden nauwelijks broeds, maar mocht het toch gebeuren isoleer de kip dan in bijvoorbeeld een bench om het broeds zijn te doorbreken. Haal dagelijks de eieren uit het leghokje, ook uit hygiënische overwegingen. Het is af te raden om een kip haar eieren te laten uitbroeden. Ten eerst zijn er al genoeg dieren in opvangen etc die een goed adres zoeken. Ten tweede is de helft van de kuikens die geboren worden een haantje en deze zijn uiteindelijk vaak niet bij de bestaande haan te houden en meestal loopt het met deze ongewenste haantjes slecht af.