Wormen

Een kip die wormen heeft maakt vaak een zieke en lusteloze indruk en het gaat soms gepaard met diarree. Een wormbesmetting kan aangetoond worden door middel van ontlastingsonderzoek en in sommige gevallen zijn de wormen in de ontlasting zelf waar te nemen. Er zijn verschillende soorten wormen, elk met specifieke kenmerken: bij een gaapworm besmetting zie je bijvoorbeeld dat een kip veelvuldig gaapt. Wanneer één kip uit de groep wormen heeft is het verstandig om de hele groep kippen te ontwormen.

Het komt overigens heel vaak voor dat kippen die al ziek zijn een lagere weerstand hebben en daarom extra gevoelig zijn voor een wormbesmetting. We merken vaak dat deze kippen dan door een dierenarts tegen wormen worden behandeld en er niet verder wordt gekeken. Ga dus altijd naar een ervaren dierenarts wanneer je kip zich ziek gedraagt!

Het is ook belangrijk je kippen regelmatig preventief te ontwormen, hoe vaak hangt af van de hoeveelheid ruimte die ze hebben. Een goede indicatie is om dit elk seizoen te doen. Een veelgebruikt middel tegen alle soorten wormen is Iverquantel drops. Dit is bij elke dierenarts of online te koop.