Problemen legapparaat

Veruit de meest voorkomende problemen bij ex-legkippen zijn aandoeningen aan het leg-apparaat: ongeveer 90% van alle (geredde) ex-legkippen sterft aan deze aandoening. Industrie kippen zijn doorgefokt om meer dan 300 eieren per jaar te leggen en het legapparaat van de kip heeft het door het vele eieren leggen zwaar te verduren. Er zijn verschillende ziekten die kunnen voorkomen, bijv een ontstoken eileider, egg yolk peritonitis (EYP), eileider-kanker, verkleefde eileiders en verstopte eileiders. Een aantal zullen we hieronder behandelen.

Het is heel belangrijk om je kip dagelijks goed te observeren en dan vooral hoe haar eieren er uit zien, of ze eieren legt en of ze wel of niet in het leghokje zit elke dag.

 

Veel voorkomende aandoeningen zijn:

 

Egg Yolk Peritonitis

Ontstoken eileider

Verklevingen / vergroeiingen van eileiders

Tumoren / kanker

Cloaca prolaps

Afwijkende eieren en lashes

Legnood

 

NB: Bovenstaande diagnoses kunnen vaak alleen worden gesteld door dierenartsen die regelmatig kippen behandelen. Veel dierenartsen weten niet eens af van de mogelijkheid om kippen een Suprelorin implantaat te geven, of vinden het onterecht experimenteel of zelfs onzin (terwijl dit toch al zeker 8 jaar succesvol wordt toegepast in Groot Brittanië). Een dierenarts die ervaring heeft met de pluimvee-industrie heeft vaak geen ervaring met het behandelen van legapparaat problemen (kippen die hiermee kampen zijn immers in de industrie – waar het om hun eieren gaat – nutteloos en worden opgegeven), dus vraag door wanneer een dierenarts zegt ervaring met kippen te hebben.

Geloof in geen geval dat een eileider ontsteking, Egg Yolk Peritonitis of een cloaca prolaps per definitie dodelijk is!