De eerste foto van Kojak is van 10 jaar geleden, toen zij net gered was en bij de dierenarts was voor onderzoek (en opname). Toen de dierenarts even wat ging ophalen, maakte ik snel een foto, al voelde dat raar, want Kojak voelde zich duidelijk ellendig. Maar gelukkig duurde dit niet zo lang: Kojak was een vechtertje en kwam er helemaal weer bovenop. Haar foto werd overigens wereldberoemd en heeft mensen aan het denken gezet over het eten van eieren. Waar een triest moment toch toe kan leiden.
Ze was 10 jaar geleden met anderhalf jaar oud “afgedankt” door de eier-industrie en zou naar de slacht gaan. In de eier-industrie zijn kippen van anderhalf jaar oud niet meer rendabel en dan worden ze weggedaan en vervangen door nieuwe. Gelukkig liep dit voor Kojak anders af (maar voor velen is dit niet het geval!). Vermoedelijk had ze de laatste week van haar leven geen eten en ook geen drinken meer gehad, ze woog nog maar 800 gram en was vel over been. Dit kwam allemaal weer goed en na een paar maanden zag je een heel andere kip staan!
Kojak heeft na een tijdje in de opvang problemen gekregen met haar legapparaat (zoals vrijwel alle ex-legkippen) en daarom krijgt ze inmiddels al vele jaren implantaten, zodat ze geen eieren meer hoeft te leggen. Zonder deze medische zorg zou ze al lang geleden zijn gestorven aan het eieren leggen, iets wat er door de mensen in is gefokt. Wij vinden het leventje van Kojak waardevol van zichzelf, ze hoeft hier nooit eieren te leggen. Kojak is vandaag 10 jaar vrij (en dus 11,5 jaar oud) en dat was natuurlijk reden voor een flinke party!

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar: we hebben een groep behoorlijk oude kipjes en dat geeft wel wat extra aanpassingen.

Florence kreeg begin dit jaar de diagnose van een hartaandoening. Ze liep op een gegeven moment paars aan. Al bijna een jaar is dit gelukkig nu goed onder controle dankzij medicatie. Ze vierde dit jaar haar 12e verjaardag (en is intussen al bijna 11 jaar vrij na 1,5 jaar in de eier-industrie).

Vrij plotseling verloren we Brody. Zij was in 2018 bij ons gekomen als zwerfkip en we hadden geen idee hoe oud ze was. Ook Pink overleed plotseling. Zij was in 2016 gered uit de eier-industrie en werd ruim 9 jaar oud.

Dit jaar kwamen er twee nieuwe bewoners in de opvang: de door de dierenambulance gevonden mini kipjes die we Jip en Janneke noemden. Deze twee kipjes zijn vermoedelijk gedumpt, er heeft zich nooit een vorige eigenaar gemeld.

Lara was al 3 jaar officieel ziek, maar van de tumor die haar toen heel benauwd maakte, was gelukkig jaren niets meer te merken. Helaas verslechterde ze dit jaar toch. We zijn verschillende keren met haar naar de universiteit Utrecht gereisd. Dit vond ze allemaal prima, die lange reizen, maar uiteindelijk bleek er niets meer mogelijk. Toen ze steeds slechter werd moesten we tot ons verdriet afscheid nemen van Lara.

Niet lang na het overlijden van Lara overleed ook Casper, haar grote vriend. Hij kwakkelde sinds de ziekte van Lara zelf met een longontsteking en de gevolgen daarvan. We hebben van alles geprobeerd, maar het is uiteindelijk toch niet goed gekomen.

Kojak en Cloëlla vierden hun 11e verjaardag dit jaar.

Aan het einde van 2023 hebben we helaas afscheid moeten nemen van onze lieve Cloëlla. Heftige artrose had haar leventje heel zwaar gemaakt en de medicijnen werkten niet meer.

Kojak heeft al heel lang artrose, bij haar werken de supplementen echter perfect en we hopen dat dit nog lang zo blijft. Dit jaar begon ook Louise last van artrose te krijgen: zij is toch nog maar 7,5 jaar oud.

Vanwege de kipjes met artrose zijn de hokken van deze oudere kipjes inmiddels overal voorzien van trappetjes: aan beide kanten van de drempel, naar de verdieping met de leghokjes en naar de volgende verdieping met de zitstokken. Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

Alles bij elkaar was het best een zwaar jaar voor de opvang met het verlies van een aantal heel dierbare kipjes, maar er waren zoals altijd ook mooie en warme belevenissen. We hopen in 2024 mooie momenten mee te maken met de bewoners. We houden jullie op de hoogte van alles!

Pasen wordt veelal gevierd met eieren. Paaseieren beschilderen, verstoppen en zoeken. Een eitje bij het paasontbijt. Veel mensen staan niet stil bij de herkomst van deze eieren. Wij zijn ons juist heel erg bewust van de herkomst van deze eieren. Kippen in de eier-industrie hebben een allesbehalve natuurlijk leven. Zij kunnen niet graven in de aarde en geen zandbadjes nemen in het zonnetje. Van nature voelen kippen zich veilig en op hun gemak onder de struiken, maar de kippen in de eier-industrie hebben een heel andere leefomgeving. Het leven van een kip in de eier-industrie bestaat uit eieren leggen, eten, slapen en weer eieren leggen. Een “legkip” legt niet alleen in het voorjaar en de zomer een aantal eieren, zoals de vogels in de natuur, maar is doorgefokt om elke dag een ei te leggen. Dit chronische eieren leggen is erg schadelijk voor vogels: ook voor kippen!

Dat eitje uit de winkel (en zelfs die van de biologische boer) is voor een kip een aanslag op de gezondheid. Deze extreme eierproductie zorgt na redelijk korte tijd voor allerlei ziektes in het kippen lijfje, zoals tumoren en ontstekingen. De eier-industrie dankt de kippen af en laat ze afvoeren naar de slacht wanneer ze nog maar anderhalf jaar oud zijn, terwijl een kip meer dan 10 jaar oud kan worden. Enkele geredde eier-industrie kippen in onze opvang zijn zelfs al bijna 11 of de 11 jaar al voorbij: met behulp van goede medische begeleiding kan zo’n kip dus nog heel lang leven.

Wat kan jij doen voor de kippen, met Pasen (en natuurlijk kan dit ook de rest van het jaar)? Geen eieren meer kopen en eten zorgt ervoor dat de vraag naar dit dierenleed minder wordt. Pasen kan ook gevierd worden met plantaardige producten, voor meer inspiratie zie deze website: https://www.veganisme.org/eivrij-pasen-wat-zijn-goede-ei-alternatieven/

Kippen redden is met de aantallen kippen in de bio-industrie in Nederland natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat, maar voor elke geredde kip is dit een wereld van verschil. Wij zijn blij voor elke kip die uit deze industrie wordt gered: ze hebben het (allemaal) zo verdiend om als prinsessen te worden verwend. Wel is medische begeleiding van levensbelang voor deze kippen, die zijn doorgefokt met chronische ziektes tot gevolg. Meer informatie daarover vind je op onze website: https://exlegkipjes.nl/kippen-ziektes/implantaten/

De kipjes in opvang Ex-legkipjes zijn al gered, maar om gezond te blijven is er veel medische zorg en begeleiding nodig. Gelukkig is de meeste zorg preventief en voor de kipjes amper ingrijpend. Deze zorg is duur en daarom zoeken we nog meer sponsors. Wil en kan jij ons misschien maandelijks sponsoren met 1 euro? Meld je dan aan via Teaming, want heel veel kleine beetjes maken een groot verschil: https://www.teaming.net/exlegkipjes

Eenmalige donaties zijn ook mogelijk via onze webshop: https://exlegkipjes.nl/webshop/

Fijne Pasen, namens al onze bewoners!