Bloedluizen
Bijna iedereen met kippen krijgt ooit met bloedluizen te maken. Bloedluizen zijn eigenlijk geen luizen, maar mijten. Ze zitten in principe overdag in kieren en spleten in het nachthok en ’s nachts doen ze zich tegoed aan het bloed van de kippen. Bloedluizen zijn gevaarlijk, omdat ze ernstige bloedarmoede kunnen veroorzaken en kippen kunnen hier zelfs aan overlijden. Ook kunnen bloedluizen ziektes overbrengen tussen de kippen onderling. Ze vermeerderen zich – onder de juiste omstandigheden – razendsnel, dus snel ingrijpen is noodzakelijk voor de gezondheid van je kippen.
Als er heel veel bloedluizen zitten haal je deze eerst zoveel mogelijk weg natuurlijk. Dit doe je door ten eerste het hok helemaal leeg te halen. Veel bloedluizen zullen zich echter in kieren bevinden, waar je ze niet kan zien zitten. Met een brander of met een stoomreiniger kan je vervolgens alle hoeken en kieren langs lopen om daarin alle weggekropen luizen zoveel mogelijk te doden. Ook zijn er andere methoden om de luizen weg te krijgen, zoals een mengsel van spiritus en groene zeep gebruiken. Doe dit meerdere dagen achter elkaar.
Wanneer het hok voor het oog (!) schoon is, is het belangrijk om de laatste verstopte bloedluizen weg te krijgen, en een nieuwe plaag te voorkomen. Wij gebruiken daarvoor diatomeeënaarde. Verspreid het in het (schone) hok, met name op de plaatsen waar de kippen ’s nachts zitten. Dit (natuurlijke) produkt droogt de luizen uit. Diatomeeënaarde kan heel goed preventief gebruikt worden en zorgt dat de kans op een bloedluisbesmetting minimaal is.