Afwijkende eieren en lashes

Wanneer een kip windeieren (eieren zonder eierschaal) legt, is er in enkele gevallen sprake van een kalk gebrek. Het beste is sowieso om de eieren altijd – met schaal – terug te voeren aan de kippen, zodat ze de verloren voedingsstoffen weer kunnen aanvullen. Wanneer een kip een kalkgebrek heeft is het verstandig om extra Calcium door het drinkwater te doen. Kippen die met regelmaat eieren leggen hebben sowieso osteoporose (botontkalking), omdat eieren leggen teveel kalk van het lichaam vraagt. Vaak is kalk echter niet het probleem: bij ex-legkippen kan je er sowieso wel vanuit gaan dat de oorzaak in het legapparaat zit. Als kippen vaker windeieren leggen en ze krijgen voldoende kalk, dan is waarschijnlijk de schaalklier (uterus) uitgeput. Een (eventueel tijdelijke) pauze van het eieren leggen (met behulp van een Suprelorin implantaat) is dan een goede oplossing. Raadpleeg in ieder geval hiervoor een ervaren (vogel) dierenarts.

Wanneer de schalen van de eieren vol diepe krassen zitten, is er mogelijk een ontsteking (geweest) in de eileider van de kip. Het is verstandig om in zo’n geval de kip een implantaat te geven en heel goed op te letten wanneer het implantaat de werking verliest: het is goed mogelijk dat de kip implantaten moet blijven krijgen.

Een kip kan ook af en toe een “lash” leggen: dit is een stukje vleesachtig materiaal en het kan ook restjes ei bevatten. Het ziet er vies uit, maar is meestal geen reden tot paniek. Het kan eenmalig zijn en het kan simpelweg betekenen dat de kip (tijdelijk) stopt met leggen. Houdt de betreffende kip goed in de gaten: mocht het veelvuldig en in grotere hoeveelheden voorkomen ga dan naar een dierenarts.

Voor alle gevallen geldt: als de kip zich ziek gedraagt als gevolg van het eieren leggen, ga dan zo snel mogelijk naar een ervaren dierenarts. Een implantaat is vaak een goede oplossing, maar de dierenarts kan de kip het beste beoordelen!

Voorbeelden van afwijkende eieren en lashes zie je hier (pas op: er zitten onsmakelijke foto’s bij!).