Veiligheid en bescherming tegen roofdieren

BESCHERMEN TEGEN VOSSEN EN MARTERS

Het is van groot belang om de kippen elke nacht op te sluiten in een goed en roofdierveilig nachthok: marters en vossen jagen meestal ’s nachts (maar op sommige plaatsen kunnen ze ook overdag kippen aanvallen). Zowel marters als vossen komen in heel Nederland voor en het is belangrijk hiermee rekening te houden!

Zorg voor een ondoordringbare bodem van het hok, bijvoorbeeld van beton. Vossen en marters kunnen anders hun weg naar binnen graven. Kippengaas dient om kippen in een ren te houden en is niet afdoende om roofdieren buiten de ren te houden: gebruik voor de ventilatie openingen stevig gepuntlast gaas met een maaswijdte van maximaal 3cm. Zowel vossen als marters kunnen zich door dun (kippen) gaas heen knagen. Een ren kan ook roofdierveilig gemaakt worden: graaf het gaas van de ren (gepuntlast en minimaal 3cm maaswijdte) minimaal een halve meter in de grond in of zorg voor bestrating van minimaal 50cm rondom de ren: zo voorkom je dat roofdieren zich een weg naar binnen graven.

Met name marters kunnen goed langs hokken of gaas klimmen, dus sluit ook de bovenkant van een ren volledig af, met gaas of met een overkapping, waarbij uiteraard alle kieren en spleten dichtgemaakt worden.

Tel elke avond je kippen voordat je het hok afsluit; als er eentje is afgedwaald kun je haar het beste direct opzoeken en haar veilig opsluiten voor de nacht (let wel op: dit soort afwijkend gedrag kan een indicatie zijn dat de kip ziek is)!

Om helemaal veilig te zitten en ook kleinere roofdieren te weren (zoals bunzingen, hermelijnen en wezels) zorg je voor gaas met een maaswijdte van maximaal 1,5cm.

BESCHERMEN TEGEN ROOFVOGELS

Je kippen zullen beter beschermd zijn tegen roofvogels door de aanwezigheid van veel (groenblijvende) struiken en bomen. Een havik kan echter door struiken heen aanvallen, dus om zeker te zijn van de veiligheid let je zelf goed op of zorg je voor netten over (een deel van) de tuin.

OVERIGE VEILIGHEIDSMAATREGELEN

Kippen uit de industrie leren vaak heel snel om zich weer als een normale kip te gedragen. Gevaren die ze echter misschien niet zien zijn bijvoorbeeld de weg en verkeer. Ook vijvers zijn gevaarlijk: het komt wel eens voor dat ze daarin verdrinken. Daarnaast zijn sommige planten giftig voor kippen (bijvoorbeeld taxus, buxus, rhododendron, vingerhoedskruid, gouden regen). Let vooral in het begin dus goed op of de kippen alles goed snappen en pas indien nodig je tuin aan.