Wie zijn wij?

Wij zijn Willem en Liane. We wonen op het platteland in Drenthe. We hebben al jaren (opgevangen) dieren om ons heen, waarbij de kippen de laatste jaren een steeds grotere en specialere plaats zijn gaan innemen.

Ons ‘ex-legkipjes’ avontuur begon in 2011 met vijf kipjes die we hadden gered en die bij ons mochten wonen. Ze waren toen amper anderhalf jaar oud, maar al “afgedankt” door de eier-industrie. Ze genoten volop van hun nieuwe leven en wij genoten van hun aanwezigheid. Wel merkten we tot ons grote verdriet dat ze niet zo oud werden. Het leek eerst alsof we daar niets aan konden doen, dat de kippen door hun slechte start ‘gewoon’ zwak waren. Al anderhalf jaar na hun redding overleed de eerste en van de vijf kipjes haalde de oudste net haar 3 jarige “henniversary” (drie jaar vrij = ongeveer 5,5 jaar oud).

Inmiddels weten we wel beter, want in korte tijd leerden we steeds meer over de gezondheid van ex-legkippen. We bouwden een internationaal netwerk op van mensen die ook kippen redden en die de gezondheid van hun kippen net zo belangrijk vinden als wij. In sommige andere landen was bovendien al veel meer kennis dan in Nederland. Het bleek eerst ook nog niet zo gemakkelijk een dierenarts te vinden die verstand had van kippen of zich daarin wilde verdiepen, maar inmiddels hebben we het met onze dierenarts geweldig getroffen!

Kippen uit de eier-industrie zijn extreem doorgefokt op ei-produktie en het vele eieren leggen (300 eieren per jaar in plaats van de oorspronkelijke maximaal 20 eieren per jaar) zorgt ervoor dat hun legapparaat extreem veel te verduren heeft. Wanneer je dit soort geredde kipjes geen medische zorg geeft is het ca 90% zeker dat ze binnen een paar jaar bezwijken aan tumoren of ontstekingen in het legapparaat. Gelukkig blijkt er een levensreddende oplossing te zijn: implantaten die er voor zorgen dat de kippen stoppen met eieren leggen en die de gemanipuleerde kippen weer wat terugbrengt in hun natuurlijke staat. Sinds we deze implantaten gebruiken zijn onze kippen een stuk gezonder en leven ze langer.


Hier kan je meer lezen over onze permanente bewoners. Het redden van ex-legkipjes heeft ons doen inzien hoe kwetsbaar deze dieren gemaakt zijn, alleen maar omdat mensen zoveel mogelijk van ze willen profiteren. Maar het zien opbloeien van Kojak, Elsa en alle anderen maakt alle hordes die we moesten nemen de moeite waard: de kippen genieten volop en vol levenslust van een echt kippenleven.

Wij zijn een kleinschalige opvang in Drenthe en streven naar de beste kwaliteit van leven voor de kippen. Hier lees je meer over wat wij doen. Wij hebben beperkte middelen en hebben niet altijd kippen beschikbaar ter adoptie. Voor vragen over een volgende redding en adoptie mogelijkheid neem contact met ons op.

Sinds 2017 zijn wij onderdeel van Stichting Dierbewustleven en sinds 2018 hebben wij de ANBI status, zodat giften onder bepaalde omstandigheden aftrekbaar zijn voor de belasting.