Voeding

Zorg ten aller tijden uiteraard voor eten en voor ruim voldoende schoon drinkwater. Het eten en drinken moet op een schone en droge plek beschikbaar zijn (bijvoorbeeld in een overdekte ren). Er zijn verschillende soorten kippenvoer: legmeel, legkorrel en gemengd graan. Legmeel en legkorrel bevatten extra toevoegingen die nodig zijn voor kippen die eieren leggen. Zorg ook dat de kippen beschikking hebben over maagkiezel en schelpengrit, waarvan ze naar behoefte kunnen pikken en zorg elke dag voor vers drinkwater. Daarnaast kun je kippen groenvoer geven (bijvoorbeeld spinazie, andijvie, watermeloen). Een beetje lijnzaad in hun dagelijkse snack verkleint de kans op eileiderkanker. Geef kippen liever geen brood en pas op met het voeren van keukenafval: dit bevat vaak teveel zout!

Let in het begin extra goed op of alle kippen het water en het voer weten te vinden. Een goede indicatie kan je krijgen door regelmatig te voelen of de krop van de kip gevuld is en of deze hard of zacht aanvoelt. Een krop is normaliter ’s avonds vol en ‘s ochtends leeg.

Indien nodig kun je extra supplementen aan het drinkwater toevoegen. Soms is het bijvoorbeeld nodig wat extra Calcium en vitamine D te geven. De kippen zijn gefokt op maximale ei-produktie en Calcium is nodig om de eierschalen aan te maken in hun lichaam. Wij adviseren ook om de kippen regelmatig hun eigen eieren (inclusief schalen) terug te voeren, zodat ze een deel van de nutrienten, die ze kwijtraken door het eieren leggen, op deze manier weer terug krijgen. De kippen vinden hun eigen eieren heerlijk en smullen er echt van. Probeer het eens gekookt (kapot stampen met schil en al), gebakken of eventueel rauw. Geef om hygiënische redenen de eieren altijd in een bakje of schaal, welke je elke keer na gebruikt schoonmaakt. Voor meer info zie ook de pagina over kippenziekten.