Een tijd geleden zagen we aan de bosrand twee kippen lopen. Na een paar uur door de bramenstruiken te hebben gekropen, hebben we ze allebei te pakken kunnen krijgen. Waarschijnlijk zijn ze in het bos gedumpt, want nergens in de omgeving waren woningen.

Het werd vrij snel duidelijk dat het allebei haantjes zijn en ze begonnen na een paar weken ook te kraaien. Ze hebben namen gekregen en heten Storm en Casper! Storm is het bruine haantje en heeft een pittig karakter. Hij is net als onze Gijs een Wyandotte en hij lijkt ook heel graag naar de groep kippen toe te willen. Casper is wat milder qua karakter en is vooral geinteresseerd in zoveel mogelijk gaten graven in de grond.

 
Haantjes worden nog steeds heel vaak als wegwerp artikelen gezien. Veel mensen vinden het leuk om een nestje eieren te laten uitbroeden door hun kip, maar vervolgens is meer dan de helft van de kuikens een haantje en zijn ze niet meer gewenst.

Gedumpte kippen en/of hanen overleven niet in het wild, hoe graag mensen zichzelf iets anders wijs willen maken. De beide door ons geredde haantjes zaten in waarschijnlijk korte tijd al onder de teken en darmparasieten. Ook hadden ze zand gegeten, omdat ze niet voldoende voedsel konden vinden. En dan ook lopen er roofdieren genoeg in het bos, waartegen deze gedomesticeerde dieren geen schijn van kans hebben.

Inmiddels zijn ze hier behandeld voor alle kwalen die ze hadden. Ook al heeft hun vorige eigenaar geen enkele verantwoordelijkheid voor ze genomen, wij hebben ze gevangen en ons over ze ontfermd omdat we ze simpelweg niet dood konden laten gaan in het bos. Wel kampen we hierdoor met allemaal onvoorziene extra kosten en moeten we nog een permanente oplossing voor ze vinden, want ze wonen in een ziekenboeg met maar een paar meter ren ruimte en wisselen het vrij scharrelen af met de rest van de groep kippen.

 

IMG_4970 IMG_3693 IMG_3694