“Hoezo ei-vrij? Is een ei leggen niet natuurlijk voor een kip?” zul je misschien denken. Helaas is dat tegenwoordig niet meer zo: de huidige legkip is zodanig doorgefokt dat ze elke dag een ei legt, wat een enorme belasting is voor haar lijfje. Als we als voorbeeld de vogeltjes in de natuur nemen: die leggen in het voorjaar een aantal eieren, die dienen voor de voortplanting. Als koolmeesjes of merels het hele jaar door eieren zouden leggen tot de nestjes uitpuilden, dat zou toch raar zijn? Als een papegaai het hele jaar door eieren legt dan heet dat “chronisch eieren leggen” en is het een chronische ziekte, die behandeld moet worden. Voor een kip is het net zo onnatuurlijk en schadelijk voor het lichaam, maar toch vinden de meeste mensen het normaal dat een kip elke dag een ei legt. De enige reden waarom kippen zoveel eieren leggen is omdat mensen ze zo hebben gefokt.

 

Elke dag een ei leggen is heel zwaar voor een kip. In de eier-industrie heeft ongeveer 20% van de kippen op een leeftijd van 1 jaar al tumoren aan het legapparaat: al die eieren door haar systeem maken veel kapot. Legkippen worden in wetenschappelijke studies gebruikt als model voor onderzoek naar eierstok-kanker, omdat zij deze ziekte zo vaak en zo jong krijgen. Ook andere ei gerelateerde ziektes komen veel voor bij legkippen, zoals cloaca prolapsen, eileider-ontstekingen enz.

 

In de eier-industrie worden bovendien alle legkippen (ja, ook de biologische en andere zogenaamde geweldige keurmerken) op de jonge leeftijd van 1,5 jaar afgedankt en geslacht. Heel veel redenen om vanwege de kipjes te stoppen met het consumeren van eieren.

 

Wees lief voor de kippen en eet geen eieren (meer)!

 

Wij hebben in onze opvang meerdere ex-legkipjes die gered zijn uit de eier-industrie. Al deze kipjes hebben inmiddels chronische ziektes als gevolg van het eieren leggen. Wij zorgen voor hen en houden ze gezond met goede medische hulp, wat gelukkig heel goed mogelijk is! Als je een chronisch ziek dier opvangt dan geef je alle beschikbare medische ondersteuning, is onze visie. Gelukkig zijn onze kipjes gezond (dankzij medische zorg) en halen ze prachtige leeftijden! Wel kost het opvangen van dit soort kwetsbare kipjes veel geld. Help jij ons de kipjes helpen? Wij hebben sponsors nodig voor onze kleine ambassadeurs!

 

We zouden graag wat meer donateurs willen hebben via Teaming. Daar kan je met slechts 1 euro per maand onze opvang steunen. Veel donaties maken samen een groot verschil. Met 40 teamers kunnen we bijvoorbeeld Miranda en Brody (zie foto) allebei het hele jaar door van levensreddende medische zorg voorzien; hun implantaten om de ei-produktie te stoppen. Doe je mee? Het kost je maar 1 euro per maand, die rechtstreeks naar de opvang gaat! We hebben al meer dan 20 teamers, het moet toch lukken er 40 te krijgen? Help je mee of deel je onze oproep?

 

https://www.teaming.net/exlegkipjes

 

Heb je wat meer te besteden, dan kun je ook een leuke uitgave doen in onze webshop, waarmee je virtueel onze kipjes helpt: https://exlegkipjes.nl/webshop/

 

Fijne paasdagen!

 

 

NB: Gebruikte wetenschappelijke literatuur: Oral contraceptives decrease the prevalence of ovarian cancer in the hen, Lindsey S. Treviño, Elizabeth L. Buckles, Patricia A. Johnson, Ovarian tumors of the hen, T.N. Fredrickson, Influence of a sustained release deslorelin acetate implant on reproductive physiology and associated traits in laying hens, Beryl Katharina Eusemann, Ahmad Reza Sharifi, Antonia Patt, Ann-Kathrin Reinhard, Lars Schrader, Christa Thöne-Reineke, Stefanie Petow, Reproductive disease, critical care and clinical techniques, Aidan Raftery, Investigation of the chemopreventive effects of deslorelin in domestic chickens with high prevalence of ovarian cancer, Brendan Noonan, Elizabeth Buckles, Alexander Nikitin, Patricia Johnson, Ricardo de Matos