Onze opvang is en was al vol. Wij willen de dieren die hier in de opvang wonen alle (medische) zorg kunnen geven die zij nodig hebben en blijven daarom kleinschalig. Maar toen waren daar ineens die zwerfkipjes langs de autoweg. Wij konden het niet over ons hart verkrijgen om ze daar langzaam te laten doodgaan. Want gedomesticeerde kippen overleven uiteindelijk niet in de natuur.

Hazel werd vrij snel gevangen. We schrokken van de toestand waarin ze verkeerde: bij het oppakken voelde het alsof je een zak met alleen maar botjes oppakte: heel eng. Ze was zo verzwakt dat ze niet meer zelf at. Gelukkig is dat inmiddels weer helemaal in orde. Mede doordat ze er zo slecht aan toe was, liet het ons niet los dat daar nog een kipje liep: we dachten toen nog dat er daar maar twee kipjes bij die afrit rondliepen. Als wij die niet zouden vangen, had ze niemand! Het vangen was niet leuk, en meerdere mensen van ons groepje zijn flink ziek geworden vanwege de processierupsen, maar toch gingen we door. We deden meerdere vangpogingen, en wanneer deze niet lukten lieten we in ieder geval voer en water achter. Eindelijk lukte het ons om ook Amber te pakken en we waren blij en dachten dat nu iedereen veilig was, maar nét toen we wegreden was daar ineens nóg een kip. En weer gingen we eropuit tot we uiteindelijk alle struiken hadden uitgekamd en ook Jane wisten veilig te stellen. Kippen redden het niet in het wild: deze kippen hadden een coccidiose besmetting (een darmparasiet die dodelijk is als dit niet wordt behandeld) en zaten onder de teken. En ze hadden heel weinig eten kunnen vinden en waren daarom broodmager.

Hoe de kipjes bij de afrit van de autoweg terecht zijn gekomen is een raadsel. Of iemand heeft ze gedumpt, of ze waren op weg naar de slacht en zijn van een vrachtwagen gevallen. Vlakbij de betreffende afrit is namelijk een kippen slachthuis. Het zou dus goed kunnen dat Hazel, Amber en Jane uit een commerciële legkippenhouderij kwamen en op wonderbaarlijke wijze aan de slacht zijn ontsnapt.

Het opvangen van Hazel, Amber en Jane was niet iets wat we gepland! Nieuwe kippen opnemen is sowieoso een kostenpost, want wij doen altijd een quarantaine en een (nu dus heel noodzakelijk!) ontlastingsonderzoek. De kosten van alleen de medische zorg van deze drie kippen was al meer dan 70 euro en daarnaast is er al voor meer dan 180 aan overige kosten voor o.a. vervoer etc. Een flinke kostenpost voor onze kleine opvang. En nu hebben we ook een huisvestingsprobleem en geen (buiten)hokjes genoeg voor de kippen om in te wonen. Help!

Wil jij ons financiëel een beetje uit de brand helpen en Hazel, Amber en Jane wat zakgeld meegeven om te helpen met hun moeizame start? Dat zou heel erg welkom zijn! Steun ons met een bijdrage via: https://exlegkipjes.nl/…/steun-de-kippen-in-de-opv…/donatie/ of doneer voer of medische zorg etc via onze webshop: https://exlegkipjes.nl/webshop/