Het is weer bijna Pasen! Een ei hoort erbij, dat geldt voor veel mensen. Alleen, wie is degene die jouw eitje legt? En wat komt hierbij kijken?

Wij zien natuurlijk dag in dag uit de kipjes die uit de eier-industrie komen. Zo weten we dat een eitje leggen voor deze kipjes niet zo vanzelfsprekend en zonder risico is als vaak wordt gedacht. Blije kipjes die met gemak eitjes leggen en weer vrolijk verder scharrelen. We zouden het graag vertellen. Alleen de realiteit is heel anders en dat is – ook voor ons – pijnlijk. We snappen dus dat wat we hieronder vertellen niet per se leuk om te lezen is. Toch vinden het tegelijkertijd belangrijk om te delen. En speciaal met Pasen willen we er graag even bij stilstaan.

Elk jaar met Pasen zien we vergelijkingen van “beter leven eieren”, “vrije uitloop eieren”, “rondeel eieren” etc. Meestal worden dan de verschillen benadrukt. Er is veel minder aandacht voor wat ze allemaal gemeen hebben. Hieronder zetten we het op een rij.

  • Alle mannelijke kuikentjes worden direct na hun geboorte gedood: zij zijn niet nuttig, omdat ze geen eieren leggen. (Er is hierop sinds kort één uitzondering, waar de mannelijke kuikentjes een tijdje mogen blijven leven, totdat ze groot genoeg zijn om alsnog te worden geslacht voor hun vlees.)
  • Alle kippen die eieren leggen worden na zo’n anderhalf jaar gedood: zij gaan naar de slacht en worden vervangen door nieuwe, nog jongere, kippen. En dit gaat steeds maar door.
  • Alle kippen in de eier-industrie zijn doorgefokt om een onnatuurlijke hoeveelheid eieren te leggen. Van nature legde een kip ooit hooguit 20 eieren per jaar, nu leggen ze zo’n 300 eieren per jaar. Door dit doorfokken, bezwijken veel kippen al tijdens de eerste anderhalf jaar van hun leven aan legapparaat-aandoeningen. Egg Yolk Peritonitis (EYP) is een veelvoorkomende ziekte.

Is je eitje dit allemaal waard? Dat kun je alleen voor jezelf beslissen natuurlijk. Wij vinden van niet en hopen daarom dat mensen met Pasen (en het liefst natuurlijk vaker of wie weet altijd 🙂 ) uit liefde voor kipjes kiezen voor een fijn alternatief. Misschien vraag jij je op basis van deze informatie ook af of het niet beter en diervriendelijker kan? Gelukkig is dat zo! Er zijn heel veel lekkere, plantaardige keuzes. Deze kun je bijvoorbeeld hier vinden, of zoek eens naar allerlei ei-vrije recepten op deze pagina.

Wat doet onze opvang eigenlijk met eitjes?

De meeste van de kippen in onze opvang Ex Legkipjes krijgen al implantaten om hun lijfjes te beschermen tegen de impact van het eieren leggen. Zij leggen dus over het algemeen geen eieren meer. Alle ex-legkipjes die we uit de industrie gered hebben, hebben namelijk al eens de nare gevolgen meegemaakt van het (doorfokken van de industrie op) eieren leggen. Zonder de levensreddende implantaten waren we bijna al onze bewoners al verloren. Als er toch eens een eitje wordt gelegd dan geven we dat terug aan de kippen, want tijdens het aanmaken van dit ei zijn ze belangrijke voedingsstoffen verloren. Zelf hun eitjes weer oppeuzelen, helpt hen dit weer aan te vullen!

 

 

 

Meer over waarom onze kipjes amper eieren leggen lees je hier.